230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Vlada podržava Hercegovinu

Trebinje, 18.04.2011. Vlada Republike Srpske /RS/ posljednjih četiri do pet godina u razvoj opštine Trebinje investirala je oko 50 miliona KM i u narednom periodu pružiće punu podršku ovoj opštini kako bi se poboljšao privredni ambijent kao i standard stanovništva - rekao je danas u Trebinju predsjednik Vlade RS Aleksandar Džombić.

110418-tb

Džombić je nakon razgovora sa rukovodstvom te opštine rekao da će Vlada u narednom periodu pomoći preduzeću "Agrokop" da prevaziđe probleme i nastavi sa poslovanjem, zatim pomoći nastavak izgradnje obilaznice oko Trebinja, rješavanje problema vodosnabdijevanja, te drugih projekata neophodnih za razvoj ove istočnohercegovačke opštine.

"Vlada RS će 'Agrokopu' pomoći u smislu konverzije svojih potraživanja u akcije ili dokapitalizacijom kako bi se pokrenula proizvodnja u ovom preduzeću", precizirao je Džombić i dodao da će Vlada dati pun doprinos kako bi zajedno sa opštinom Trebinje obezbijedila kreditnu liniju od Evropske investicione banke od oko devet miliona KM da bi se u predviđenom roku završio istočni dio obilaznice oko grada.

Što se tiče tekstilnog preduzeća "Novoteks", u kome je oko 800 radnica ostalo bez posla, Džombić je istakao da se mora vidjeti ko je zainteresovan za kupovinu imovine tog predzeća, te podsjetio da Vlada RS do sada od ovog preduzeća potražuje oko 21 milion KM poreza i doprinosa i da je na zahtjev rukovodstva opštine i radnika vršila reprogram potraživanja i odgodu naplate.

"Prije dvije godine Vlada RS je predlagala da izvršimo konverziju potraživanja u akcije, ali za to tadašnji vlasnici nisu bili zainteresovani, dok smo sada došli u situaciju da u stečajnom postupku Vlada ostane bez 21 milion potraživanja", naveo je Džombić.

Govoreći o isplati penzija u narednom periodu, premijer RS je rekao da penzioneri mogu da očekuju radovnu isplatu i da po tom pitanju neće biti nikakvih poremećaja.

Kao najznačajnije probleme sa kojima se susreće opština Trebinje, Džombić je naveo nezaposlenost i neriješeno pitanje autobuske stanice.

U delegaciji sa premijerom RS bili su i ministar finasija Zoran Tegeltija, ministar prosvjete i kulture Anton Kasipović i ministar pravde Džerard Selman.

Premijer Srpske je rekao da ministri u Vladi RS danas ragovaraju sa predstavnicima opština Hercegovine o najaktuelnijim problemima kako bi sagledali cjelokupnu situaciju i vidjeli na koji način Vlada može da sudjeluje u njihovom rješavanju i preazilaženju.

Načelnik opštine Trebinje Dobroslav Ćuk izrazio je zahvalnost Vladi RS koja pomaže opštinu Trebinje i cijelu Hercegovinu s ciljem bržeg razvoja ove regije.