230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Berkovići: Vodovod pred kolapsom!?

19.05.2011. Stanovnici Berkovića "Vodovodu" duguju za utrošenu vodu i odvoz smeća 30.000 maraka, dok ovo preduzeće duguje za struju 5.000 maraka, a radnicima nisu isplaćene plate.

110519-berkovici

Ovo je rekao direktor berkovićkog "Vodovoda" Zoran Lučić i dodao da pomenuti podaci u nekom drugom i većem gradu Srpske ne bi bili zastrašujući, ali su pogubni za Berkoviće, gdje je na vodovodnu mrežu priključeno 640 potrošača i gdje usluge odvoza smeća koristi stotinjak domaćinstava.

On je naglasio da je preduzeće pred kolapsom, jer su suočeni sa padom naplativosti usluga, dugovanjima prema dobavljačima i većim troškovima poslovanja.

- Iako imamo najniže cijene vode u okruženju od 50 feninga po kubiku, a odvoz smeća košta četiri marke mjesečno, naplativost je veoma loša - rekao je Lučić.

Iako je zaposleno samo pet radnika, komunalci uspijevaju da redovno održavaju 110 kilometara vodovoda, deset pumpnih stanica i odvoze smeće starim kamionom koji nije predviđen za ove poslove.

- S obzirom na to da je vodovod izgrađen posljednjih godina, nemamo većih kvarova, osim na pumpnim stanicama. Zbog toga i imamo dugovanje za struju - ističe Lučić i dodaje da redovno hlorišu vodu i obavljaju analizu u Regionalnom zavodu u Trebinju.

Berkovićki komunalci su podstanari i plaćaju kiriju jer nemaju svoju zgradu, a i pored svih muka zaposlenih, ulice su čiste iako na njima nema nijednog kontejnera.

Više cijene

U "Vodovodu" planiraju da podignu cijene svojih usluga. Ističu da će na idućem skupštinskom zasjedanju najmlađe istočnohercegovačke opštine poslanici donijeti odluku da li će cijene biti više ili ostati iste.

(Opština Berkovići)