230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Rasprava na temu: Finansiranje ekologije

Trebinje, 07.07.2011. Nacrt zakona o Fondu i finansiranju zaštite životne sredine Republike Srpske, bila je tema javne rasprave održane danas u skupštinskoj sali Opštine Trebinje.

110707-rasprava

Prema riječima Radmile Kostić, stručnog savjetnika za zaštitu životne sredine u Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, cilj ove rasprave jete upoznavanje javnosti o aktivnostima koje će voditi ovo Ministarstvo prilikom donošenja novog zakona.

„Osnovni cilj novog zakona je da se primjeni načelo kojim će zagađivač plaćti zato što zagađuje životnu sredinu. S tim u vezi, uveli bi se novi ekonomski instrumenti koji bi obezbjedili prikupljanje sredstava od zagađivača putem naknada. Tim sredstvima Fond za zaštitu životne sredine finansirao bi projekte za zaštitu životne sredine" rekla je Radmila Kostić.

Ona je podsjetila da je Zakon koji je donesen 2002. godine bio okvirni, te da u njemu nije bila određena zakonska mogućnost za prikupljanje sredstava na ovaj način.

„Novim zakonom predviđeno je donošenje uredbi od strane Vlade RS kojima će se uspostaviti kriterijumi i omogućiti da se prikupe sredstva za finansiranje zaštite životne sredine",zaključila je Kostićeva.