230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Dajte šansu domaćoj drami

U okviru of-programa festa "6. Dani Malih stvari 2011", sinoć je u čitaonici Narodne biblioteke Trebinje održana promocija rada Udruženja dramskih pisaca Srbije.

110914-Promocija-UDPS2

O programskim aktivnostima udruženja govorio je dramski pisac i reditelj Željko Karan, istakavši da su „čuvanje i umnožavanje srpske drame, te raspisivanje konkursa godišnje nagrade „Branislav Nušić" za najbolji dramski tekst na srpskom jeziku" - glavni ciljevi Udruženja koje dramske pisce u Srbiji okuplja već više od tri decenije.

110914-Promocija-1

„Od prošle godine krenuli smo agresivnije u kampanju promocije srpske drame po bibliotekama Srbije, a sada i Republike Srpske. Već ima rezultata, ali najviše zahvaljujući internetu. Jedan naš pisac Ivan Panić imao je sreću da preko interneta pronađu njegov tekst „Kume, izgore ti..." i postave ga u Narodnom pozorištu Sombor, a i trebinjska publika je njegovu inscenaciju, pod nazivom „Magneti", mogla da pogleda na ovom festu", kaže Karan.

On je dodao da je i svoj boravak na „6. Danima Malih stvari" iskoristio da pozorišnim radnicima na festu ukaže na značaj igranja domaćih dramskih tekstova u našim pozorištima.

„U Njemačkoj, gdje mnogo više vode računa o svojoj kulturi, na pozorišnim repertoarima igra se čak 95 odsto predložaka domaćih dramskih pisaca. Kod nas je situacija znatno drugačija. Tri beogradska elitna pozorišta na repertoaru imaju svega oko 33 odsto predstava na domaću dramu. Izuzetak i svetao primer je samo jedno pozorište – „Zvezdara teatar", sa 95 odsto domaćeg repertoara, pojasnio je Karan.

U ime udruženja, Željko Karan je Narodnoj biblioteci Trebinje i Kulturnoj sceni „Male stvari", kao organizatoru festa, uručio primjerke antologije „Savremena srpska drama" i časopisa "Drama", izdanja Udruženja dramskih pisaca Srbije.

110914-Promocija-2

(Male Stvari)