230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Nagrađen najljepši balkon, dvorište i gradski prostor

Trebinje, 17.06.2011. Opština Trebinje, AD Komunalno Trebinje i Turistička organizacija opštine Trebinje u okviru akcije „ LJEPŠE TREBINJE ZA LJEPŠU SRPSKU „ ove godine po jedanaesti put dodjeljuje nagrade za najljepše dvorište, balkon i kultivisani gradski prostor.

110617-dvoriste_balkon_011

"Sa razlogom možemo biti ponosni na svoj grad i građane, koji iz godine u godinu sve više oplemenjuju svoj životni prostor. Ta tendencija se vidno proširuje i na prigradska područja, što smo mi ovom prilikom i nagradili, jer smo svi svjedoci novih kretanja u turizmu u smislu sve većeg razvoja seoskog područja, tzv. etno – eko turizma", istakla je Tanja Bulajić direktorica Turističke organizacije Trebinje i predsjednica izborne komisije.

Obilazeći naše prijavljene kandidate, komisija konstatuje da ljudi koji žive u stambenim zgradama žele i imaju veliku volju da oplemene svoje zelene prostore. Privatne kuće su uređene kao male oaze sa raskošnim bojama cvijeća i raznovrsnog bilja, kao i škole, vrtići, prostori oko crkvi, mnoga preduzeća, ugostiteljski objekti, razni poslovni prostori, bez izuzetaka i na skromnim površinama oplemenili su svoje radne prostore. Znači, ne treba lijepo dvorište biti veliko ili skupo uređeno, ali je zato bitno da je njegovano, kao i mnogi balkoni i kultivisani gradski prostori.

Neznatan broj naših sugrađana prijavi se na konkurs da bi javnost vidjela i ocijenila njihovo angažovanje, a veći broj sugrađana svoj prostor oplemenjuje za svoju dušu. Ovom prilikom pozivamo sve one koji se sa toliko ljubavi bave uređenjem svojih balkona, dvorišta - a ima ih puno (u to smo se uvjerili i ovih dana obilazeći naš grad) , da se odazovu na neki od narednih konkursa koji se objavljuju u mjesecu maju i junu svake godine. Zadovoljstvo je biti u ovoj komisiji i gledati sve te lijepe kutke.

Nismo u prilici da sve uspješno nagradimo, ali jesmo da sve pohvalimo i dodijelimo diplome. Bilo je prelijepih travnjaka, raznovrsnog bilja i sklada boja, izuzetnog truda, volje, ljubavi i dosta materijalnih ulaganja.

Ovom prilikom smo nagradili kandidate koji konkurišu po prvi put, kao i one koji su se do sada prijavljivali puno puta, ali nisu bili nagrađeni, a sve to iz razloga da bi stimulisali sve naše sugrađane koji uređuju svoje površine da to rade s još više ljubavi i da se prijavljuju na naše konkurse. To ne znači da su ostali manje vrijedni i lijepi, a za njih će biti još prilika.

Ove godine smo imali 32 prijavljena kandidata, od toga 15 dvorišta, 12 balkona i 5 kultivisanih gradskih prostora.

Proglašeni su nagrađeni kako slijedi:

A) U KATEGORIJI NAJLJEPŠE UREĐENOG DVORIŠTA

1. mjesto i nagrada od 300,00 KM dodjeljuje se Ranku Petijeviću,

2. mjesto i nagrada od 200,00 KM dodjeljuje se Sanji Pešut,

3. mjesto i nagrada od 100,00 KM dodjeljuje se Nadi Tomović.

B) U KATEGORIJI NAJLJEPŠE UREĐENOG BALKONA

1. mjesto i nagrada od 200,00 KM dodjeljuje se Kati Vuković,

2. mjesto i nagrada od 150,00 KM dodjeljuje se Stani Aćimović,

3. mjesto i nagrada od 100,00 KM dodjeljuje se Biljani Šarenac.

C) U KATEGORIJI NAJLJEPŠE UREĐENOG KULTIVISANOG GRADSKOG PROSTORA

1. mjesto i nagrada od 200,00 KM koju dodjeljuje AD Komunalno preduzeće dodjeljuje se Domu penzionera,

2. mjesto i nagrada od 150,00 KM dodjeljuje se Dječijoj igraonici CICIBAN,

3. mjesto i nagrada od 100,00 KM dodjeljuje se Stambenoj zgradi u ulici Svetosavska br. 25 – Vukoje Dušanka.

Specijalna nagrada u iznosu od 200,00 KM koju dodjeljuje Turistička organizacija opštine Trebinje za uređenje svog prostora, a u cilju unapređenja čovjekove okoline, turizma i ekologije, ove godine se dodjeljuje Manastiru Duži.

Manastir Duži, smješten desetak kilometara od grada, ima tipično mediteransko dvorište. U njemu dominiraju stari čempresi, pitospora, sezonsko cvijeće. To je prava oaza mira u širem smislu te riječi, koju upotpunjuje cvrkut ptica. Komisija sa zadovoljstvom dodjeljuje specijalnu nagradu sa velikom nadom da će se i neki drugi donatori pojaviti da i ovom sakralnom objektu doniraju sadnice.

Sve nagrade dodjeljuje Opština Trebinje, izuzev AD Komunalno Trebinje koje dodjeljuje prvu nagradu za najljepše uređeni kultivisani gradski prostor i Turistička organizacija opštine Trebinje koja dodjeljuje specijalnu nagradu.

110617-dvoriste_balkon_030

110617-dvoriste_balkon_031

110617-dvoriste_balkon_033

110617-dvoriste_balkon_037